Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

APIBIH | July 29, 2021

Scroll to top

Top

Psihologija

Psihologija

Značenje psihologije, u poker smislu, je “ulazak” u glavu našim protivnicima i ocjenjivanje načina njihovog razmišljanja. Drugim riječima, psihologija pokera je alat u čitanju protivnikovih karata, kao i u korišćenju obmane kao načina odigravanja ruke. Psihološki posmatrano poker je i vrsta rata u kome se borimo čipovima i kartama koristeći informacije koje dobijamo za stolom od drugih igrača kako bi donijeli što bolju odluku. Može se reći da je obrada tih informacija ključna za strategiju odigravanja.

Pitanje koje se samo nameće je: šta je to što poker čini tako interesantnim?
Neki poker smatraju prestižnom igrom, statusni simbolom dobrom zabavom a neki u pokeru vide dobar način zarade. Poker je svoju popularnosti stekao najviše zahvaljujući socijalnoj interakciji između učesnika koja za proizvod daje mešavinu burnih emocija i uzbuđenja.
Jedan od razloga za igranje pokera je zabava. Kada se igra iz zabave, poker se obično igra u privatnim krugovima i sa malim ulozima. Nadmudrivanje protivnika, blefovi i takmičarski momenti u ovakvoj igri pružaju dobar provod i sjajan način za korišćenje slobodnog vremena.
Mnogi igraju poker kako bi testirali sopstvene vještine i sposobnosti. Poker je igra koja zahteva mnogo razmišljanja, strategiju, disciplinu i psihološku stabilnost. Kada se igraju velika takmičenja, pritisak na igrače je veliki i potrebna je stabilnost i hladna glava. Spretnost i vještina, koje su potrebne za dobru poker igru, mogu biti korisni i u svakodnevnom životu.
Igrajući poker može se naučiti kako bolje procjenjivati ljude i istovremeno razviti logičko I strateško razmišljanje.

Psihologija u pokeru podrazumjeva dosta stvari od kojih se izdvajaju: imidž za stolom, tilt, padovi u igri i podrška socijalnog okruženja.

Kada igrač sjedi za poker stolom važno je da bude svjestan sopstvenog imidža,kao i slike koji ostali igrači svojom igrom ostavljaju o sebi. Imidž za stolom je važna informacija koju igrač može da dobije od drugog igrača, odnosno da procjeni njegov stil igranja.
Ukoliko igrač ne igra mnogo ruku i u ruke ulazi sa jakim početnim kartama, onda je njegov imidž definisan kao eng. “tight”.
Ako igrač često ulazi u ruke i u stanju je da uloži dosta svojih čipova pre flopa, onda se njegov imidž može definisati kao eng. “loose”. U većini slučajeva imidž igrača nastaje od načina igranja , ali na njega mogu uticati ponašanje za stolom kao i odredjene stvari koje se izgovaraju za vreme trajanja igre.
Imidž za stolom je još važan jer on direkto utiče na način odigravanja protivničkih ruku,barem na početnom nivou. Obe vrste imidža imaju svoje prednosti i mane.
“Tight” stil je ispravan jer se u ruke uvek ulazi sa jakim početnim kartama i samim tim je veća šansa da se odnese veliki broj ruku. Protivnici će stalno biti zabrinuti o snazi njihove ruke kada su u potu sa igračem takvog stila. Ovakav imidž vam daje mogućnost da više blefirate svoje protivnike uzimajući potove sa lošijom rukom, ali sa druge strane smanjuje mogućnost naplate jakih ruku jer će protvnici vjerovati da imate jaču ruku pa će često “foldovati”.
Oba stila mogu biti profitabilni ukoliko se pravilno odigravaju,mada se loose -agresivni still igranja u poker krugovima smatra najprofitabilnijim i najboljim.

Padovi u igri su periodi koji se dešavaju svakom igraču pokera .Ono najvažnije je da igrač bude svestan da se ne može uvek dobijati bez obzira na dobru igru koju sprovodi. Nekada je faktor sreće prisutan u rukama koje odigravate a ono što čini dobrog poker igrača je umeće da se taj rizik, odnosno faktor sreće svede na minimum.

Socijalno okruženje je bitna stavka u samoj psihologiji pokera. Porodica i prijatelji mogu biti skeptični prema ciljevima koje igrač pokera postavlja ispred sebe.Ovaj faktor može mnogo uticati na igru.Podrška drugih igrača,razgovori o odigranim rukama i vijesti iz svijeta pokera su sastavni deo života jednog pokeraša.Ovim se gradi jedinstvena zajednica koja je okupljena oko istih ciljeva.Veoma je bitno da igrač postavi ciljeve koji nisu vezani za poker,upražnjava hobije ili neke druge stvari koje će pružiti relaksaciju i samim tim pozitivno uticati na psihu.

Svaki igrač, ukoliko želi da podigne svoju igru na viši nivo i bude bolji, pored pravila i strategija mora da zna više i o samoj psihologiji igre. U pokeru je veoma važan psihološki otpor, kao i sposobnost nošenja sa stresom. Stres može da vas natjera da donesete neke nemarne odluke, koje mogu da prozrokuju loš plasman na turniru. Nećete biti u stanju da razmišljate o igri zbog loših misli u glavi.