Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

APIBIH | July 29, 2021

Scroll to top

Top

Duplicate Poker

Duplicate Poker

Vodič za igrače

UVOD

Internacionalna Poker Federacija sa ponosom predstavlja sportsko – misaonu verziju pokera,Duplikat poker. Duplikat poker predstavlja pozajmljen koncept iz duplikat Bridža i nudi način organizovanja tima i pojedinih poker turnira potpuno nezavisnog od sreće “žrijeba”. Duplikat poker turniri su jedinstveni u omogućavanju jedinstvene procjene vještine igrača bez ikakvog uticaja na naizmjeničnu podjelu karata.

U Duplikat poker turnirima, isti redoslijed karata se koristi na svim stolovima. Svaki igrač na svom dobijenom mjestu na turniru dobija potpuno iste karte kao i njegov protivnik koji se nalazi na istom mjestu, ali na drugim stolovima širom turnira. Njegova vještina u igranju ovih ruku i nadmašivanju ostalih igrača na dobijenom mestu sa datim kartama odredjuje završnu poziciju na turniru. Ni na koji način kvalitet karata koji igrač dobija ne utiče na šansu da igrač osvoji turnir. Svi igrači na datim mjestima mogu da dobijaju loše karte što će im, da se radi o reguralnom poker turniru onemogućiti šansu da osvoje turnir. Prema ovoj situaciji pobjednik na Duplikat Poker turniru biće onaj tim koji uspije da izgubi što manje čipova sa kartama koje su mu podeljene.

Za igrače potrebno je malo prilagodjavanje i razumijevanje u Duplikat poker turnirima. Svaka ruka,u izolaciji, je i dalje ruka Pot Limit Texas Hold’em-a i svaki igrač teži da osvoji što više ili izgubi što manje čipova. Potreban je efikasan mehanički i ocjenjivački sistem za postizanje uspešne organizacije turnira u Duplikat Poker –u.

Eliminacija sreće

U tipičnom poker turniru, tri glavna faktoru su van kontrole učesnika:

  • Kvalitet ruku koji se dobija u toku trajanja turnira
  • Pozicija u kojima se te ruke dobijaju
  • Kvalitet igrača za stolom

U Duplikat poker turnirima, igrači se takmiče protiv protivnika koji igraju tačno iste karte na istim pozicijama u odnosu na druge igrače. Kako je svim igračima dat isti raspored karata i pozicija, jedini odlučujući factor u rezultatu na turniru je koliko je sposoban i vješt igrač.

Duplikat poker sistem je idealan za timske dogadjaje, gde je jedan član iz svakog tima dodeljen svakom stolu i svaki tim ima po jednog igrača na svim pozicijama u odnosu na sve stolove. Ova struktura obezbjedjuje da je kvalitet igrača sa kojima se timovi susreću takodje izjednačen. Svaki tim ima po jednog igrača za svakim stolom koji se takmiči protiv igrača iz drugih timova. Tim duplikat Poker turnira najbolje funkcioniše u grupi od 6, i sa 6 igrača za stolom. Ovako startujući sa grupama od 6 igrača i omogućavajući timovima da napreduju da finalne faze, moguće je organizovati velike internacionalne turnire sa mnogo timova.

Priprema špilova

Prije turnira generator slučajnih brojeva generiše potreban broj špilova za turnir.Npr,na jednom turniru u grupnu fazi se odigra preko 150 ruku.Ovakvi špilovi se u šifrovanoj formi prenose do mašine za dijeljenje koja pouzdano i automacki sortira špilove karata u odgovarajućem redosljedu.Svaki špil se onda mora duplirati za svaki sto na turniru.Npr.turnir od 6 stolova na kome se odigra preko 150 ruku zahtijeva ukupno 900 špilova.Svaki špil napušta dilersku mašinu osiguran i zapečaćen i kao takav se dostavlja do stola.Niko ne može da vidi redosljed karata u špilu pre nego što diler polomi sigurnosni pečat ,pre početka ruke.

Pot Limit ulagajuća strukturu i bodovanje

Da bih se sačuvala pravičnost i integritet Duplikat poker koncepta,u svakoj ruci svaki tim mora da ima šansu da osvoji ili izgubi istu količinu čipova kao i svi drugi timovi i na osnovu toga svaka ruka mora da počne sa istim brojem čipova. Maximalan broj čipova koji jedan igrač može da komituje u jednoj ruci odredjen u visini od 100 puta big blajnd. Kada je igrač komitovao ovaj broj čipova u pot,on je u all in-u.Igrač ne može da komituje više od granice koja je postavljena u pot,niti može da počne ruku sa manje cipova od predvidjenog kapaciteta za igru. Ukoliko je količina žetona ispred igrača manja od 100 big blajndi,diler mu dodaje čipove do predvidjene količine.

U svakoj ruci, igrač će imati neto promenu u čipovima koja može biti –negativana ukoliko komituje čipove u pot i izgubi,nikakvu ako foldira bez komitovanja i pozitivnu ukoliko osvoji pot. Ovo je njegov čip skor za datu ruku.Suma čip skorova kroz partiju predstavlja totalni igrački čip skor. Ukupan čip skor od 6 igrača na mestu 1 se uporedjuju, i poeni(6 za prvog,5 za drugog,4 za trećeg,3 za četvrtog,2 za petog i 1 za šestog) se dodaju svakom timu u zavisnosti od igračkih rezultata.Ista struktura bodovanja se primjenjuje i na ostale učesnike na ostalim mjestima isto, a ukupni poeni preko svih šest mjesta odredjuju rangiranje timova na turniru.U slučaju nerješenog rezultata,čip skorovi od svih 6 igrača iz svakog tima se dodaju i tim se najvišim ukupnim čip skorom je pobjednik(liči na gol razliku u tabelama fudbalskih liga).

U cilju ostvarivanja rezultata u duplikat pokeru, napravljena je konzola koja omogućava rukovodiocima turnira da upisuju sve akcije igrača za stolom(check,bets,calls,raises and folds)kao i iznos,odnosno veličinu beta i krajnjeg pobednika koji je uzeo pot. Ovakve platforme komuniciraju direktno sa real-time sistemom bodovanja, prikazujući direktno rezultate za svako mjesto i trenutnu poziciju svakog tima.

Bezbjednosni postupak

Znanje karata u igri za jednim stolom u Duplikat Poker turniru,daje igračima saznanje o kartama u igri na svim ostalim stolovima na turniru. Iz tih razloga, zabranjena je svaka komunikacija izmedju stolova. Ako prostor dozvoljava,stolovi iz iste grupe treba da se nalaze u različitim prostorijama.Na manjim dogadjajima gdje su stolovi u istoj prostoriji,mjere se moraju preduzeti kako bi se spriječila razmjena informacija medju stolovima.

Prvo,ne treba da postoji jasna linija vidljivosti izmedju stolova.Ovo se može postići postavljanjem pregrada koje bi spriječile igrače da vide karte za drugim stolovima.Dalje,nijedan igrač ne smije da komentariše specifičnost ruke dok traje za stolom.Čak i kada je ruka završena,igrač ne smije da pomene karte koje su bile u igri,kao i načine ulaganja igrača i konačan ishod ruke.Na kraju,da bi se smanjilo na prihvatljiv minimum razmjena informacija izmedju stolova,ruke u partiji bi trebale da bude odigrane u drugačijem redosljedu za svakim stolom.U 75 ruku u partiji,moraju igrati i završiti svih 75 ruku,tako da je dilersko dugme na istoj poziciji u istim rukama za svakim stolom,ali redosljed ruku može biti naizmjeničan.Tako igrač pod uticajem buke sa obližnjih stolova neće znati o kojoj se ruci radi i neće moći da prikupi nijednu korisnu informaciju.

Televizijska pokrivenost

Duplikat poker turniri pružaju jedinstveno i inovativno iskustvo u gledanju.Nikada ranije gledaoci nisu mogli da vide ruke odigrane na različite načine od strane različitih učesnika, i da ocene osnovanost svake jedinstvene igre.Post produkcija koristeći split ekrane može da prikaže poznate poker igrače iz različitih timova kako se suočava sa analognim situacijama i bira različite pravce delovanja.Duplikat poker turniri će omogućiti gledaocima nenadmašu dubinu analize, uz mudro ocjenjivanje svake igre od strane komentatora.

Primjer izvlačenja sjedišta i primjer ruku:

Timovi (Argentina, Brazil, China, Denmark, Ecuador & Finland) izvode igrače na sledeći način:

 

Duplicate Poker Timovi

Onda se radi naizmjenično izvlačenje mjesta(po jedan član iz svakog tima za svakim stolom i po jedan član na svakoj poziciji za stolom)

Duplicate Poker Timovi raspored mjesta

Vidi se iz žrijeba da Brazil igra poslije Danske na svim stolovima,Finska poslije Brazila,Kina poslije Finske i itd.

Primjer dijeljenja:

Mjesto 1

Duplicate Poker Mesto

Mjesto 2

Duplicate Poker Mesto

Mjesto 3

Duplicate Poker Mesto

Mjesto 4

Duplicate Poker Mesto

Mjesto 5

Duplicate Poker Mesto

Mjesto 6

Duplicate Poker Mesto

Flop

Duplicate Poker Flop

Turn

Duplicate Poker Turn

River

Duplicate Poker River

Kako igra za svakim stolom može biti kompletno drugačija,možemo predvidjeti akciju izmedju mjesta 3 i mjesta 5.Kao što možemo vidjeti da se nijedna početna ruka ne poboljšava na flopu,turnu i riveru u interesu je da se vidi koja će nacija na mjestu 5 sa kraljevima biti vještija u uzimanju što više čipova timu sa žandarima na mjestu 3. Isto tako je u interesu da se vidi koja je nacija vještija u izbjegavanju gubljenja čipova sa žandarima u odnosu na kraljeva na mjestu 5.Svaki tim će imati situaciju KKvs JJ i obrnuto da bi se na kraju vidjelo koja je nacija vještija.

Sto 1: Ovde, Kina sa JJ protiv Brazila sa KK

Duplicate Poker Sto 1

Sto 2: Ovde, Finska sa JJ protiv Danske sa KK

Duplicate Poker Sto 2

Sto 3: Ovde, Brazil sa JJ protiv Ecuadora sa KK

Duplicate Poker Sto 3

Sto 4: Ovde, Denska sa JJ protiv Argentine sa KK

Duplicate Poker Sto 4

Sto 5: Ovde, Ekvador sa JJ protiv Kine sa KK

Duplicate Poker Sto 5

Sto 6: Ovde, Argentina sa JJ protiv Finske sa KK

Duplicate Poker Sto 6

Prethodni članak

Nema starijih članaka.